Teckna.ning.com

Teckna.ning.com - Teckna böckernas webbplats.

Lucky Luke


Många av de klassiska europeiska serierna har samma ursprung. Nämligen CBA, ett litet belgiskt filmbolag för animerad film. Under Andra världskriget arbetade där Peyo (Smurferna) och Franquin (Spirou). En som också arbetade där var Maurice de Bevére.


Efter kriget upphörde filmbolaget, tecknarna måste hitta på något annat och det blev rita serier. Maurice de Bevére skapade en västernserie åt serietidningen Journal de Spirou. Det nya med den serien var stilen, när Lucky Luke galopperade fram på sin Jolly Jumper gjorde han det i en komisk äventyrsserie. Alltså en serie av samma sort som Tintin eller Spirou. Serien började publiceras 1947 och i samband med detta tog sig de Bevére signaturen ”Morris”.
1948 for Morris och några av de andra tecknarna till USA. Det var för att studera den riktiga Vilda västern, men också västernmyten som den presenterade i Hollywoodfilmen. Det märkts inte minst genom att filmskådespelare som Jack Palance, Gary Cooper och William Hart dök upp i Lucky Luke. de Bevére var en utmärkt karikatyrtecknare och det var kanske därför han också roade sig med att också slänga in kända fransmän som Louis de Funès och Serge Gainsbourgoch i sin serie.


I USA kom de Bevére att arbeta åt tidskriften ”Mad”. Det var där han första gången träffade René Goscinny.Efter sex år återvände de Bevére. Han började nu ett samarbete med Goscinny, som kom att skriva manus åt Lucky Luke från 1955 till sin död 1977. Denna period räknas som seriens storhetstid.Det var Goscinny som skapade seriens populära bifigurer, sådana som banditgänget bröderna Dalton: Joe, William, Jack and Averell. Fyra bröder där var och en är större än den andra. Men också dummare. En annan bifigur, hunden Ratata, utmärks också av sin låga intelligens.Det som utmärkte Goscinnys skrivande var hans vilja att plocka in hårda fakta från USA:s historia. Ett bra exempel är ”Bron över Mississippi”. Här får vi reda på vilket avancerat tekniskt äventyr det var att bygga en bro helt i stål 1874. Så två hjältar finns i det äventyret, Lucky Luke och James B. Eads, mannen bakom brons konstruktion.Efter 1977 skrevs Lucky Luke av en rad olika författare. Trots detta har Lucky Luke varit en märkvärdigt stabil serie. Så t ex avslutas varje avsnitt med att Lucky Luke rider mot horisonten, sjungade "I'm a poor lonesome cowboy, and a long way from home...". Och varje gång han drar mot sin skugga (på baksidan av albumen), så har Lucky Luke visat sig snabbare. Men 1983 skedde en avgörande förändring. Den fimp som alltid hängt på hans underläpp, byttes ut mot ett grässtrå. För detta fick Morris ett erkännande från World Health OrganizationEfter Maurice de Bevéres död 2001 har Lucky Luke tecknats av Hervé Darmenton, signaturen Achdé.Skriv vad du tycker om Lucky Luke, eller lägg upp din egen Lucky Luke-teckning.


Länkar: Svensk Lucky Luke-sida

Video clips med Lucky Luke

Lucky Luke på Seriewikin

Denna sida är producerad av Serieklubben - Lagerförsäljning.

Visningar: 213

Teckna ett spöke:

Klicka på bilden så öppnas en Teckna ett spöke övning.

Teckna-böckerna

Bookmark and Share

Länk till Teckna böckerna på Adlibris.

© 2023   Created by Tecknaren.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor

http://teckna.ning.com/rpc_relay.html http://teckna.ning.com/canvas.html