Teckna.ning.com

Teckna.ning.com - Teckna böckernas webbplats.

Det här skrev jag för flera veckor sen, men kom sen på att jag kunde lägga upp den här! Jag fick alltså som skoluppgift att intervjua någon med ett yrke jag vill hålla på med i framtiden om ergonomi inom det yrket, alltså arbetsmiljön. Och eftersom jag vill bli tecknare, så^^ Kanske andra aspirerande tecknare finner den informativ även om den är rätt tråkig, haha! Vi fick även i uppgift att göra egna förslag på förbättringar och sånt. Tack snälla Esbjörn för intervjun :D


Inlämningsuppgift om ergonomi och arbetsmiljö
Av Dorothea Barre

Till min uppgift om arbetsmiljö har jag intervjuat tecknaren Esbjörn Jorsäter, författaren bakom en serie av tecknar-böcker som även håller i tecknar-sajten teckna.ning.com, eftersom jag är intresserad av att jobba med teckning i alla dess former i framtiden.


1. Namn, ålder utbildning, yrke och antal år i yrket?
Esbjörn Jorsäter, 48 år, förskollärarlinjen, Konst och Miljöskolan i Sundsvall, jag jobbar som illustratör, serietecknare, serielärare och författare för Teckna-böcker, 23 år.

2. Trivs du med ditt yrke? Motivera ditt svar.
Ja, just nu har jag varierat det med att teckna själv, lära ut. Jag har medvetet fokuserat på det som jag själv vill jobba med och tycker att det är mina starka sidor.

3. Hur är den psykosociala miljön?
De senaste 2 åren har jag jobbat mycket hemifrån. Det kan både vara jobbigt att ha hem och jobb på samma ställe. Ibland saknar jag arbetskompisar som jag hade när jag hade en ateljé tillsammans med andra.

4. Hur ser en typisk arbetsdag ut för dig?
Jag börjar med att kolla e-post, och aktiviteter på det sociala nätverket för Teckna-böckerna, Teckna.ning. Sedan går jag igenom mitt planeringsblad och gör en prioritetslista vad som bör göras. Sedan gör jag dem i den ordningen. Försöker variera datorjobb med teckna på papper-jobb.

5. Hur planeras rasterna?
Jag brukar ta en rast när jag gjort klart en längre uppgift. De dagar som jag haft mycket data-jobb så har jag försökt ha olika sätt att skapa små mikro-pauser.

6. Upplever du arbetet som enformigt?
Nej.

7. Upplever du yrket som stressigt? Positiv eller negativ stress?
Förut när jag inte planerade min verksamhet var jag ofta stressad. Och visste inte vilken uppgift som var viktigast, så jag gjorde ofta ingen uppgift.

8. Är din arbetsplats rätt anpassad; ljus, ljud, ventilation, städning, arbetshöjd?
Just nu är den inte så anpassad som när jag satt i ateljé.
Ljus är inte den bästa. Ljud är ok, det är ganska tyst och när jag tecknar brukar jag ha på radion. Arbetshöjd är inte heller optimalt, utan jag får göra korta pass gällande tecknandet.

9. Kan du påverka din arbetssituation? Inflytande, karriär osv.
Ja, jag bestämmer själv så gott som allt, utifrån de förutsättningar som uppdragsgivarna ger.

10. Erbjuds friskvård på din arbetsplats? Om ja, i vilken form, om nej, varför inte?
Eftersom jag är egen företagare så bestämmer jag detta själv. Som gott som alla tecknare och illustratörer är egna företagare. Jag gick på gym förut och även idrottade.


11. Anser du att man bör vara tränad för att klara av ditt yrke?
Det är en fördel. De flesta som endast jobbar som tecknare får problem med rygg och nacke. En del får problem med handen.
Det är bra om man tränar rygg och ser till att variera arbetsställning och moment.

Tack för intervjun Esbjörn!Egna tankar och reflektioner:

Som egen företagare bestämmer man det mesta själv, det är en av orsakerna till att jag tror det här är ett yrke som skulle passa mig, jag föredrar nämligen att arbeta självständigt och själv disponera min tid.

Att jobba hemifrån, eller i alla fall under avslappnade omständigheter där jag känner mig hemmastadd, tror jag skulle påverka den psykosociala miljön för mig oerhört mycket, jag presterar nog mycket bättre då. Självklart kan det i viss mån anpassas till en gemensam arbetsplats, hur beroende på vad man mår bra av att ha omkring sig.

Att varva olika typer av arbete är bra ur ergonomisk synpunkt, även mikro-pauserna är väldigt bra när man jobbar vid dator. Raster är viktigt, annars blir det svårt att orka med jobbet.
Annat som kan underlätta vid datorjobb är en bra stol och att rummet är ordentligt upplyst.

Ur stressynpunkt kan jobbet som tecknare vara krävande, ofta har man deadlines att följa och blir det mycket samtidigt kan det orsaka mycket negativ stress. Något jag själv erfar ofta är hur jag stänger av fullständigt under stress och därför inte får något gjort överhuvudtaget. Precis som Esbjörn säger underlättar planering, och även att lämna marginaler i tidschemat för oförutsedda händelser (…vilka alltid verkar inträffa).

Gällande arbetsplatsen finns det här utrymme för förbättring. I en ateljé är det förstås bättre anpassat än hemma men det finns åtgärder att ta till om man jobbar hemifrån.

Ljuset spelar stor roll vid tecknande och om man läser mycket. Anstränger man ögonen kan man få huvudvärk och bli trött. Sitter man vid en dator är det ännu viktigare att rummet är ordentligt upplyst. Ljuset är ju relativt lätt att ändra, köp lampor. Till arbetsbordet behövs ett direkt ljus från exempelvis en skrivbordslampa. Till ett rum i allmänhet kan skarpt ljus kännas jobbigt, särskilt om det kommer från ljusrör. Golvlampor, lampor med lägre ljusstyrka och fler än en ljuskälla är bra.

Ljudmässigt brukar även jag lyssna på musik medan jag tecknar, men det är självklart individuellt. Om inte är det viktigt att ha det tyst och lugnt om sig för att motverka stress. Tyger dämpar ljud, tjockare fönster och dörrar stänger ute oljud från trafik och trapphus.

Ventilation är viktigt det med, många av de klassrum jag sitter i varje dag är tyvärr undermåligt ventilerade, det kan ofta leda till illamående och en försämrad prestation, något jag och mina klasskompisar har upplevt ibland. Luften ska gå att andas ordentligt och det ska vara svalt hellre än för varmt. Det är bra att öppna ett fönster och vädra på raster.

Korta pass är bra om man sitter mycket, en bra stol och ett bord i rätt höjd är en investering för ryggen. Ritbord går att ändra lutning på, vilket är bra.

Jag tror definitivt att träning behövs om jag ska jobba som tecknare, handen arbetar mycket och kan lätt krampa om man inte håller verktygen rätt. Att stretcha och röra på fingrarna är bra att göra då och då under ritpasset. Att gå på gym, som Esbjörn, är bra det med. Ryggen behöver muskler för att hålla upp kroppen och det är mycket viktigt att sitta rakt och korrekt för att inte skada sig.

Följer man dessa ergonomiska riktlinjer borde arbetet gå lättare och inte tära på kropp eller sinne.


...tror ni jag får ett mvg då? :P

Visningar: 35

Kommentera

Du måste vara medlem i Teckna.ning.com för att lägga till kommentarer!

Gå med i Teckna.ning.com

Kommentar av Dorothea Barre den 15 Mars 2009 kl. 16.53
Jupp, det var en mkt hjälpsam intervju. Tack igen!
Kommentar av Tecknaren den 11 Mars 2009 kl. 16.20
Bra reflektioner!
Hoppas du fått en första insikt vad det kan innebära att vara frilansande illustratör/tecknare.

Teckna ett spöke:

Klicka på bilden så öppnas en Teckna ett spöke övning.

Teckna-böckerna

Bookmark and Share

Länk till Teckna böckerna på Adlibris.

© 2023   Created by Tecknaren.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor

http://teckna.ning.com/rpc_relay.html http://teckna.ning.com/canvas.html