Teckna.ning.com

Teckna.ning.com - Teckna böckernas webbplats.

Köp inte kamera, ritplatta, photoshop, eller vad det nu är, hursomhelst. Här är några grejer du GARANTERAT borde tänka igenom innan.

Det finns en anledning att jag inte svarar på folk som frågar "jag vill köpa en ritplatta för att kunna måla bättre, vet du vart man kan köpa?". FEL! man kan inte måla bättre för att man köper ritplatta! Exagt samma sak gäller foto, lägg inte ut flera tusen på en dyr systemkamera med massa dyra extratillbehör, bara för att du tycker bilderna blir dåliga med din kompaktkamera. Jag läste faktiskt för bara några minuter sedan, en fotografs hemsida, där det i kommentarerna b.l.a stod: "Gud så fint du fotar, om man ändå hade en sån bra kamera". Men hallå! det är DU som målar, inte ritplattan eller programmet, det är du som fotograferar, inte kameran! Kan du inte rita bra med penna och papper eller i paint, blir det så klart inte bättre för att du skaffar photoshop och ritplatta. :P
Är trött på att höra detta eviga "jag måste ha en ny kamera, för jag kan inte ta bra bilder med den här". Jo det kan du visst, om du tränar! Kameran är bara ett verktyg, och skillnaden mellan en dyr och billig kamera kommer du inte ens märka, om du inte kan fota bra med kompaktkamera.

Tänk samma sak som i skolan, om du är dålig på matte blir du ju givetvis inte bättre bara för att du köper ny linjal, sudd, penna och ritblock.
Eller tänk såhär! Du har precis börjat på ridskola, och vet inte ens hur man får hästen att gå framåt, du blir ju knappast bättre för att du skaffar egen häst, i det fallet skulle det snarare bli sämre!

En annan sak är den, att man inte ska köpa bara för köpandets skull heller. innan du köper in en hel fotostudio hemma, kanske du ska ta reda på, VARFÖR? vad ska du med bilderna till?
jag ställde mig själv frågan, och kom fram till slutsatsen: jag säljer bilder, till både hemsidor och privatpersoner, jag känar alltså in pengar på det. Vad vill jag bli när jag blir stor? ridlärare? varför ska jag då ha en fotostudio? Nej, jag vill inte bli ridlärare, jag vill jobba med fotografering och grafik. Jag har redan sökt efter media och grafik gymnasium!
Vipps så har jag en bra anledning till att köpa grejerna. Även om det nu kanske handlar om en ritplatta, för jag säljer målade bilder också, och kan man rita relativt verkliga bilder kan man lätt "laga" foton genom att måla på dem.

så tänk först: varför vill jag köpa en ritplatta? eller ett photoshop? för några tusen?
om du bara målar för att lägga upp dem här, eller kanske vill ha 3-4 snygga foton till din blogg, då känns det inte så värst genomtänkt.
För jag har märkt nu, sen jag skaffat min kamera, ritplatta och sånt, hur många, bland annat i min klass, som hakat på, och köpt en dyr systemkamera. resultatet blev att de använde kameran, eller vad det nu var, en sådär 4 gånger kanske, eftersom de inte förstod hur den fungerade, eller helt enkelt kom fram till: nej, bilderna blev faktiskt inte bättre bara för att jag köpte dyrare verktyg.
Då blir det lite samma effekt som att bara spola ner pengarna i toan, det skulle vel inte heller kännas så meningsfullt dagen efter? :P

Skillnaden mellan ett billigt och ett dyrt redskap är marginell, väldigt liten, även om det används på rätt sätt. En dyrare kamera kan du ställa in mer saker manuellt med, och du får oftast större bilder som är mindre korniga, men bilden kan vara precis lika dålig eller bra som en fotad med mobilkamera.
Visst, det blir snyggare i photoshop än i paint, men det är för att photoshop är utvecklat som bildretusherings-program åt stora företag och sånt. Men kan du inte måla någolunda bra i paint, blir det inte bättre bara för att du köper ett program som är 90 gånger mer avancerat. Det troligaste som händer är att du inte förstår något av det! :S
Och såhär, kan du inte rita på vanligt papper och penna, så NEJ, det blir absolut inte bättre för att du köper ritplatta och ritar i datorn.

Tittat i mitt galleri??? Okej, hälften av bilderna är målade med ritplatta, hälften är målade med vanliga datormusen. Skulle du kunna räkna ut vilka? Nej jag tror inte det, faktiskt, jag upptäckte efter köpet av ritplatta, att enda egentlige fördelen var att man har tryckkänslighet i pennan. Jag kan ju knappt rita ett rakt streck med den xD Nu efter lite träning visserligen, men som ni ser, gick det lika bra att måla med datormusen som med ritplattan. Bara att datormusen tog lite längre tid.

Alla de saker som jag föreslagit, de är ju bara verktyg, det är DU som är konstnären, det är ju inte precis så att pennan får liv när du rör den och ritar hursomhelst, utan det är du som gör varje liten rörelse med handen.
En kamera är bara ett verktyg, det är du själv som sätter inställningarna på den, och väljer vad du fotograferar, och från vilken vinkel. En dyrare kamera går ju knappast (inte vad jag vet ialafall) omkring, och fotar själv? haha xD

En duktig fotograf kan fota precis lika bra med en enkel mobilkamera, som med en dyr systemkamera för 30.000.
En duktig tecknare kan teckna precis lika bra i paint, med vanlig datormus, som i photoshop med ritplatta.

Tänk igenom, och begrunda, innan du köper något du inte behöver.
Det handlar om träning, man kan inte köpa sig till kunskap.

Visningar: 119

Kommentera

Du måste vara medlem i Teckna.ning.com för att lägga till kommentarer!

Gå med i Teckna.ning.com

Kommentar av Julia Lundgren den 28 Augusti 2010 kl. 19.17
ja men som så här, jag har precis börjat i en mediaklass, i torsdags fick de som ville springa runt och fota med skolans systemkameror, men de hade bara fotat med vanlig kompaktkamera eller mobilkamera tidigare, och ärligt, nej deras bilder blev inte bra. det är inte kameran som tar bilderna, det är fotografen. du kan ha fotoutrustning för 60.000 och fota urdåliga bilder, medans de som är riktigt duktiga kan fota kanonbilder med en liten dålig kompaktkamera. blir bilderna inte bra i sig själva (vilket de oftast inte blir) gäller det att kunna redigera dem, där är det samma sak, det spelar ingen roll om det är nyaste photoshop eller bara något gratisprogram från internet, har man ingen talang blir det inte bra bara för att man har ett program med mer prylar i!
Kommentar av Madde A den 16 Augusti 2010 kl. 22.08
Jag tycker också att det var bra att du la upp detta! Jag har fotat med mobilkamera ända fram tills våren 2010, visserligen en foto-mobilkamera med 5 mpx (vet att det finns mkt "bättre" nu, med mera mpx men man ser INGEN skillnad). Men bara någon månad innan jag köpte systemkameran så tog jag en bild på en blomma, som var så BRA att en av mina bästa kompisar, som hade systemkamera (hela familjen var fotointresserad xD) blev jätte avundsjuk på den xD Och dom (många) som har en mobil med "bättre" mobilkamera som jag känner tror att dom kan ta bätte bilder med deras mobiler än mig med min halvbra, men vi skulle prova att fokusera nära på jeanstyget på våra byxor och dom fick inte ens fokus x( ;)

OCH vad jag verkligen inte tycker om är när man berättar för någon i skolan att man tänkte köpa systemkamera och ritplatta osv så skyndar sig alltid en person att köpa det för ritplatta är så coolt mm xD Och den personen som oftast gör så är tyvärr ganska bortskämd så då blir man automatiskt den som "härmar" för dom tar reda på vilken sort man ska spara till och köper samma innan, SUPERstörande xD
Kommentar av Zezze den 7 Juli 2009 kl. 11.19
Bra att du lägger upp detta!:) Jag Ska köpa en kamera för 6.OOO kr men det är för att bli bättre, eftersom jag inte har mkt pixlar på min digitalkamera och för jag tänker försöka bli en fotograf när jag blir stor. däremot har jag en kompis som ska köpa en kamera, men hon har en bra mobilkamera och tänker antagligen inte syssla med fotografin länge till, eftersom hon inte vill bli fotograf. Iaf jättebra inlägg, och tack för komentaren på min Frieser häst, det med läppen håller jag faktiskt med om :P

Teckna ett spöke:

Klicka på bilden så öppnas en Teckna ett spöke övning.

Teckna-böckerna

Bookmark and Share

Länk till Teckna böckerna på Adlibris.

© 2023   Created by Tecknaren.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor

http://teckna.ning.com/rpc_relay.html http://teckna.ning.com/canvas.html