Teckna.ning.com

Teckna.ning.com - Teckna böckernas webbplats.

OCT

 

En OCT:n (Original Character Tournaments) finns överallt på sidan www.deviantart.com och de har blivit alltmer populära. Men många vet fortfarande inte vad det är eftersom de skapas
individuellt och inte av själva hemsidan, så det finns ingen guide som förklarar hur det går till. Lyckligtvis finns det forum och såklart denna informationsfolder till hjälp för de som är intresserade över att beblanda sig i OCT:n.


Vad är en OCT?

OCT:n är små tävlingar som hålls i Deviantart (DA) där du kan välja ut din egen karaktär (OC) mot andra människors karaktärer i en serieliknande fajtturnering. För att göra det enklare är det som en blandning av teckning-och berättelsetävling. 

    OCT:n kan finnas på någons Deviantartkonto eller på någons eget turneringkonto (finns på ”groups”).  Kom ihåg att det är viktigt att du har ett konto på sidan för att vara med i en OCT, det kostar inget.


Hur fungerar OCT:n?

Det är enkelt. Du designar en karaktär och en audition till en turnering. Om du är accepterad får du en
motståndare (någon annans karaktär), en deadline (vanligtvis 3 eller 4 veckor) och ibland ett tema (ex: du måste strida i rymden!). Du har till deadlinen att skicka in din serie, text eller animation som berättar hur din karaktär vinner över den andras, en rad av domare bestämmer vilken som vinner.

    Vinnaren går vidare till nästa rond och får en ny motståndare. Detta fortsätter tills det bara en blir kvar, den personen är vinnaren över hela turneringen.


Vem är spelledaren och vad gör
dem?

Spelledare är de som bestämmer. De är dem som först kom på idén om sin OCT. De har mycket ansvar som: skapa och uppdatera turnieringskontot, komma på regler, välja ut domare, lägga upp turneringsnamnlistan, motståndarlistan och vinnare, erbjuda priser eller hitta andra som är villiga till att erbjuda priser, sätta upp deadline för ronderna etc. Så var snäll mot er ledare, han/hon har jobbat hårt för din skull.


Vilka är domarna och vad gör
dem?

Domarna bevakar alla auditions och väljer den slutgiltiga tvisten för turneringen. De tittar även på alla
tävlandes rondbidrag efter att deadlinen har passerat och bestämmer vilkens karaktär som har vunnit i varje motståndarlag. Rondsbidrag är bedömda utifrån en massa saker, inklusive innehåll, humor, konstnärlig egenskap, karakterisering och karaktärs bemötelse, kreativitet och berörelse.  


Kan jag vinna något i en OCT?

Självklart! Många OCT:n erbjuder fina priser, som gratis provisioner (ex. teckningar) från konstnärer
och även prenumeration till DA. Också genom att vara med i en OCT gör så att
mer folk kollar in ditt DA-konto.


Hur hittar jag en turnering att
vara med i?

Det första du ska göra är att hitta en OCT som tar emot auditions. Det finns många sett att hitta dem, men det enklaste är att gå in på en grupp som heter ”OCTfollowers”. De går att hitta på ”groups” på DA och de hjälper folk som söker efter OCT:n som tar in auditions.

    När du väl har hittat dessa OCT:n är det bäst att titta igenom vilken som passar dig, eftersom alla brukar ha olika teman.

    Var noga med att läsa igenom turneringens regler, en del kan vara väldigt strikta. Se till att du kan reglerna innan du börjar! Innan du ställer frågor, titta om OCT:n har ett forum (FAQ).


Hur går jag med?

Alla OCT:n har någon slags audition process.

Denna process är generellt desamma för alla turneringar, om inte annat anges i reglerna. Du behöver göra tre saker; skapa en karaktär (eller välja ut någon annan som du redan har skapat), gör en referens och göra en audition serie, animation, text etc.

    Turneringens regler kommer att berätta mer om vad som ska vara med i din audition. Din audition kan vara så lång eller kort som du vill, men det brukar kretsa omkring hur din karaktär fick reda på turneringen eller hamnade där den höll till.

    Din referens är ditt sätt att berätta för domarna och motståndarna allt de behöver veta om din karaktär. Var så detaljerad som du kan, om inte all information får plats på referensen fortsätt i konstnärens kommentarer (the artist's comments) nedanför. En bra referens innehåller en detaljerad, helfärgad, helkroppsbild av sin karaktär. Du borde också ta med olika vinklar av din karaktär, eller skisser som visar olika ansiktsuttryck. 

    Lägg ner så mycket du kan i din audition, för det är detta som avgör om du blir en deltagare eller inte.

    När du är klar med det lägger du in länkar till din referens och audition i ett meddelande till OCT:ns konto. Där! Nu har du gjort allt vad du har kunnat, resten är upp till domarna.

    I slutet av auditionperioden kommer domarna välja ut ett visst antal av människorna som har ansökt, dessa få lyckliga får vara med i turneringen. Kom ihåg, inte alla som har sökts sig in kommer att vara med. Men var inte orolig om du inte kom in, det finns en massa OCT:n i DA,
så fortsätt försöka!


Vad för slags karaktär kan jag använda?

Någon karaktär som du äger rätt till. Det kan vara från någon som du kom på när du var liten till någon som du direkt hittade på när du fick reda på en turnering. Din karaktär kan vara vilken som helst: vuxen eller barn, en människa eller ett monster etc. Så länge det är DIN karaktär kan du använda den.

    Somliga turneringar accepterar bara karaktärer som når vissa krav eller passar in i ett visst tema. T.ex. en turnering som bara accepterar hunddjur. OCT:ns regler kommer att berätta för
dig vad för slags karaktärer som är acceptabla i turneringen.


Kan jag använda en "fan-karaktär"?

Absolut inte!

    Men om du känner desperat behov av att använda en fan-karaktär finns det få OCT:n i DA som är speciellt fantast koncentrerade, t.ex. pokemon, och accepterar bara fan-karaktärer, men i de
flesta OCT:n är detta inte tillåtet. Tekniskt är en fan-karaktär en originell karaktär, men sen den är baserad från en redan existerande berättelse tillhör den inte dig, de är förbjudna i de flesta turneringar. T.ex. kan du inte använda en karaktär som är en ninja från Narutos värld, även om du hittade på karaktären själv. Världen den kommer ifrån är fortfarande upphovsrättskyddad av
Masashi Kishimoto.  Du kan även inte använda själva Naruto, eller andra karaktärer som du inte har skapat. Det skulle vara stöld.


Kan min karaktär ha coola krafter?

Jajamen! Det är hela poängen!

    Ge din karaktär vilka krafter som helst (det kan även vara löjliga). Gör dem bara inte för
kraftfulla. Att helt enkelt avklara en strid med en super-mega-ultra-power-blast är inte lika roligt som att komma upp med något kreativt sätt att vinna på, som att använda omgivningen till fördel eller använda sin motståndares styrka emot honom/henne. Tro det eller ej, det är vanligtvis svaga karaktärer som vinner turneringar, för deras strider är mer kreativa.

    Kom ihåg också att typerna av krafter som din karaktär kan ha kanske är begränsade gentemot turneringens regler. En del OCT:n tillåter inte krafter som inte skulle passa in i omgivningen, och andra begränsar vissa krafter för berättelsen, i turneringens, skull.


Är barnförbjudet material tillåtet i mina strider?

Saker som svordomar blodiga scener är vanligtvis tillåtet i turneringar. Det beror på vilken OCT du går med i, så du behöver titta igenom reglerna hur långt du kan gå. Kom ihåg att för mycket barnförbjudet material kan bli för mycket för en del domare.


Kan jag döda min motståndares karaktär och kan motståndaren döda min?

Karaktärsmord är inte vanliga i OCT:n, men de händer. Vanligtvis ogillas dödandes om du inte kan hantera det med största omsorg och finess. När allt kommer omkring, din motståndare arbetade hårt för att skapa den karaktären.

     Sedan dödandet av en karaktär omedelbart avslutar konstnärens förmåga att delta i turneringen är mord vanligtvis ansedd som dålig sportanda. (En del konstnärer undviker detta genom att ”mörda” en karaktär och senare komma på ett sätt att återuppliva den igen).


När jag väl har besegrat min motståndares karaktär, kan jag få dem följa med min karaktär och hjälpa honom/henne i strider?

Givetvis kan du det. Denna typ av sammanslagning med tidigare besegrade karaktärer händer ofta i turneringar. Det kallas insamling av en stödkaraktär. Du kan ha så många stödkaraktärer du
vill. Se bara till att dina strider kretsar kring din karaktär.

    Kom ihåg, när du använder en besegrad karaktär som en stödkaraktär se till att respektera den, för de ägs fortfarande av deras skapare. Du bör fråga om tillåtelse först innan du använder den.


Hur kommer upphovsrättslagen in i allt det här?

Berättelserna i OCT:n tillhör i slutändan vilken som har skapat dem, men de är också tekniskt sätt ”gemensamma världar”. En gemensam värld är en berättelse som kommer ifrån samarbete mellan en hel del olika konstnärer. Berättelsen tillhör, delvis, varenda konstnär i
turneringen.

    Karaktärerna tillhör fortfarande respektive konstnär, men genom att din karaktär är med i en OCT har du gett andra konstnärer i turneringen din tillåtelse att använda den karaktären till allt
som är turneringsrelaterat. Var inte orolig, karaktären och alla rättigheter till den är fortfarande din.

 

Originaltext av YamiRedPen på DA: http://yamiredpen.deviantart.com/art/A-Guide-to-OCTs-132017087
:

 

 

Visningar: 19

Kommentera

Du måste vara medlem i Teckna.ning.com för att lägga till kommentarer!

Gå med i Teckna.ning.com

Teckna ett spöke:

Klicka på bilden så öppnas en Teckna ett spöke övning.

Teckna-böckerna

Bookmark and Share

Länk till Teckna böckerna på Adlibris.

© 2022   Created by Tecknaren.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor

http://teckna.ning.com/rpc_relay.html http://teckna.ning.com/canvas.html